El Consell Econòmic i Social de les Terres de l’Ebre (CESTE), format per representants del Govern de la Generalitat, administracions locals, agents socials i organitzacions sindicals i empresarials, ha abordat l’estat del Fons de Transició Nuclear, l’execució dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023 i les accions previstes en el marc de la promoció de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre en la reunió del plenari convocat divendres passat. Tot i que la Comissió Permanent s’ha anat reunint periòdicament, el president del CESTE, Josep Maria Franquet Bernis, ha celebrat que s’hagi pogut tornar a reunir el plenari, que no ho feia des del 2020. 

Tal com s’havia acordat a la Comissió Permanent del CESTE el desembre passat, el plenari ha tractat l’estat del Fons de Transició Nuclear, valorant positivament què suposarà per a les Terres de l’Ebre i, especialment, les àrees nuclears. El CESTE ha acordat elevar una proposta a l’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear per demanar “celeritat per aterrar els recursos el més aviat possible”. El CESTE demanarà la incorporació de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) a l’òrgan de governança del Fons. 

Durant la reunió del plenari, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, ha exposat les principals inversions i línies dels pressupostos de la Generalitat per al 2023, destacant l’important esforç del Govern per millorar infraestructures i serveis públics. 

La sessió també ha abordat les actuacions que la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre està duent a terme per impulsar el sector agroalimentari i turístic. El director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez Fernandez, ha explicat que el treball institucional compartit “ha permès aterrar ja 700.000 euros per a promoció de la marca i 400.000 euros per a projectes d’empreses i entitats, provinents dels fons europeus Next Generation”. El gerent del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), Jesús Auré Calvet, ha detallat les accions de promoció i actuacions que s’estan impulsant.