Conseller Torrent, al 30è aniversari de l’IDECE: “El Govern treballa pel país en reptes que són compartits, en crear un futur d’oportunitats per a tothom en el qual les Terres de l’Ebre tenen molt a oferir”

• L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) reuneix representants institucionals, socials i econòmics al castell de Miravet per commemorar els 30 anys

• Durant l’acte s’ha presentat el llibre ‘Vida a l’Ebre’, de Vicent Pellicer Ollés, i s’han lliurat els premis IDECE en la seua 12a edició 

L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) ha commemorat aquest dissabte, 18 de novembre, el 30è aniversari amb un acte institucional al castell de Miravet. El conseller d’Empresa i Treball i president de l’IDECE, Roger Torrent Ramió, ha explicat durant la seva intervenció que “el Govern treballa pel país en reptes que són compartits, en crear un futur d’oportunitats per a tothom en el qual les Terres de l’Ebre tenen molt a oferir i on compten amb una eina valuosa com l’IDECE, que durant les seves tres primeres dècades ha actuat com a aglutinador de consensos, impulsant el desenvolupament integral del territori”. 

En aquest sentit, Torrent ha volgut fer “un reconeixement a la feina de totes les persones que al llarg d’aquests 30 anys han impulsat l’IDECE, n’han fet una eina potent al servei d’aquestes terres i de la seva gent”. El responsable d’Empresa i Treball també ha afegit que “som un Govern de vocació transformadora, i la transformació verda de l’economia, del sistema productiu, és una de les nostres prioritats”.

L’acte ha comptat amb una nodrida assistència de representants institucionals, socials i econòmics, entre els quals els diferents directors que ha tingut l’organisme durant aquests 30 anys, directors dels Serveis Territorials, membres del Consell Rector de l’IDECE i del Consell Econòmic i Social de les Terres de l’Ebre, a més dels alcaldes dels municipis de les comarques de l’Ebre, entre d’altres. 

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, ha recordat que l’IDECE va ser el primer organisme autònom amb un caràcter territorial de la Generalitat de Catalunya. “És una eina imprescindible per a les Terres de l’Ebre, un instrument de vertebració del territori molt transcendent i, alhora, ens permet tenir molta més capacitat per generar projectes”, ha remarcat. 

La directora de l’IDECE, Norma Pujol Farré, també ha destacat el paper de l’organisme durant els seus 30 anys i els reptes de futur. “L’IDECE ha de continuar sent el nucli de la vegueria de les Terres de l’Ebre i un aglutinador de consensos i dels grans acords territorials, en definitiva, una eina catalitzadora de projectes i capaç de teixir el desenvolupament territorial en un sentit ampli”, ha assegurat Pujol, indicant que l’organisme “ha de continuar transformant les Terres de l’Ebre per continuar sent un territori orgullós dels seus valors i convençut de les seues oportunitats”.

12a edició dels Premis IDECE 

En el transcurs de l’acte s’ha presentat el llibre ‘Vida a l’Ebre’, encomanat pels 30 anys de l’organisme, amb una conversa entre el seu autor, Vicent Pellicer Ollés, i la poeta Carme Cruelles Rosales, i s’han lliurat els premis IDECE, en la seva dotzena edició, per fomentar la projecció de les Terres de l’Ebre entre els estudiants de batxillerat i cicles formatius de grau superior. 

El guanyador d’aquesta 12a edició dels Premis IDECE ha estat Dan Vinyes Rodríguez, de la Ràpita (Institut els Alfacs), pel treball ‘Proposta de millora per al Trabucador’, que ha rebut el primer premi dotat amb 1.500 euros. El segon premi, dotat amb 1.000 euros, se l’ha endut Núria Mulet Martí, de Deltebre (Institut de Deltebre), pel treball ‘Microplàstics, el verí dels ecosistemes i la salut humana a l’Ebre’; el tercer premi, dotat amb 700 euros, se l’ha endut Clàudia Salaet Folqué, de Benifallet (Institut Dertosa), pel treball ‘Més enllà del català oriental’; i el quart premi, dotat amb 500 euros, se l’ha endut Gerard Fabregat Sangres, de Tortosa (Institut Dertosa), pel treball ‘Catalan Modernism in the Ebro Lands’.

Els joves han exposat els seus treballs i han participat d’un col·loqui en el qual han conversat sobre la seua visió i el seu futur a les Terres de l’Ebre. 

L’IDECE 

L’IDECE va ser creat el 1993 amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament econòmic i social  de les Terres de l’Ebre. Abasta àrees com la formació, l’impuls empresarial, el turisme, la cultura i el medi ambient. Entre les seues funcions hi ha la d’impulsar plans de promoció i desenvolupament de caràcter global o sectorial de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre; fomentar la projecció de les comarques ebrenques; desenvolupar programes de suport de caràcter general i sectorial dirigits als ens locals del territori; executar el manteniment i la promoció de la via navegable a l’Ebre; vetllar pel compliment i revisió del Pla Territorial parcial de les Terres de l’Ebre; recolzar polítiques municipals de dinamització, mitjançant ajuts, suport tècnic, etc.; i assessorar i realitzar estudis i treballs tècnics encaminats a obtenir un coneixement millor de la realitat i les perspectives de les quatre comarques. Va ser el creador i l’impulsor de la marca turística que cohesiona i identifica el conjunt de les Terres de l’Ebre. 

El manteniment de la via navegable, el projecte LIFE Migratoebre de recuperació de peixos migratoris i la millora de la connectivitat ecològica al tram final de l’Ebre, el suport a iniciatives de desenvolupament del territori i el foment i la promoció turística són els principals eixos de desenvolupament actuals. 

Actualment adscrit al departament d’Empresa i Treball, s’estructura amb un Consell Rector, un Consell Assessor i el Consell Econòmic i Social de les Terres de l’Ebre, que es va constituir amb la finalitat d’afavorir el diàleg i la participació entre les administracions públiques, els sectors empresarials i els sectors sindicals en totes aquelles qüestions que afectin el desenvolupament socioeconòmic de les comarques de l’Ebre. 

Directors de l’IDECE

Norma Pujol Farré – Directora actual (2023)

Josep Maria Sáez Pujol – Director 2022-2023

Francesc Xavier Pallarés Povill – Director 2021-2022

Albert Salvadó Fernandez – Director 2019-2021

Alfons Montserrat Esteller – Director 2018-2019

Joan Martín Masdeu – Director 2015-2018

Jordi Borràs Ollé Director – 2011-2015

Genoveva Margalef Valiente – Directora 2006-2011

Enric Roig Montagut – Director 2004-2006

Teresa Moya Giné – Directora 1994-2004