IDECE segueix els esturions alliberats a l’Ebre el passat desembre
El desembre passat, el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis va alliberar quaranta-quatre exemplars d’esturions en el marc del projecte LIFE MIGRATOEBRE. Esta espècie es va extingir a mitjans del segle XX a conseqüència de la sobreexplotació pesquera. Els esturions, més enllà de ser coneguts per la fabricació del caviar, són una de les espècies de vertebrats més antigues del planeta, daten de l’època dels dinosaures. Actualment, però, les poblacions de gran part dels esturions es troben en un estat crític de conservació.
Durant el període d’aclimatació, als esturions se’ls van implantar uns emissors d’ultrasons perquè l’equip tècnic del projecte pugui seguir els seus moviments, cosa que donarà informació sobre el seu comportament a l’Ebre.
Aquesta és una de les activitats finals del projecte LIFE MIGRATOEBRE, que té com a objectiu millorar la connectivitat del tram baix del riu Ebre per millorar i conservar la seva biodiversitat i en especial la de les espècies migratòries. Està coordinat per l’IDECE i té com a socis beneficiaris la el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya (que inclou la Direcció General de Pesca i Afers Marítims i el Parc Natural del Delta de l’Ebre) ; la Fundació Catalunya La Pedrera; el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA).
El passat divendres, l’IDECE va participar en el recompte d’esturions al riu Ebre, des de Xerta fins a la desembocadura. Tal i com explica el coordinador del CERM, Marc Ordeix, de moment ‘’cap esturió ha retornat al riu’’.