El CoEbreLab desperta l’interès de Huawei per establir una base d’operacions al sud de Catalunya
La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, i el director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), Josep Maria Sáez s’han reunit aquest dimecres amb el CTO Barcelona Business Departament de Huawei, Alberto Bayo, qui s’ha desplaçat a la Ribera per conèixer de primera mà les instal·lacions del laboratori d’Innovació social i digital (CoEbreLab) que el Consell Comarcal té al polígon del Molló.
A la reunió també han assistit el dinamitzador del CoEbreLab, Albert Pujol, i el coordinador del departament d’Informàtica del Consell, Josep Miquel Vila.
La trobada sorgeix després d’un primer contacte amb Huawei, líder mundial com a proveïdor d’infraestructures de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), durant la celebració del Mobile World Congress (MWC), el passat mes de febrer, a Barcelona, on cada any es presenten els últims models i avenços tecnològics en telèfons, drons, robòtica, intel·ligència artificial i software.
El Consell Comarcal de la Ribera, pioner en el desplegament de les polítiques digitals en les zones rurals del país, col·labora des de 2017 amb la Fundació Mobile World Capital Barcelona, sent seu d’accions com la Mobile Week, entre d’altres; des del 2020, també col·labora amb la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2Cat, socis tecnològics clau de l’ens riberenc en la inversió feta els darrers tres anys a la nau del Molló.
Un ecosistema tecnològic i innovador ja existent
Així, al febrer, la delegació comarcal al MWC va aprofitar l’aparador de la fira més important del sector de les comunicacions mòbils a escala mundial per posicionar l’espai professional del CoEbreLab, de 2.000 metres quadrats i equipat amb la darrera tecnologia per facilitar que les empreses testegin projectes pilot abans de la seva sortida al mercat.
A partir d’aquella presentació, una delegació de la companyia, encapçalada pel directiu de l’equip d’enginyeria i implementació de l’estratègia tècnica, ha pogut conèixer in situ la nau del Molló i les condicions que ofereix, com a seu de l’Àrea 5G Rural Terres de l’Ebre, a les empreses que s’hi instal·len. L’ecosistema innovador ja existent al CoEbreLab, el fet de disposar de tecnologia Huawei en la xarxa 5G del Molló i els incentius dels Fons de Transició Nuclear facilitarien que la companyia ampliés la seva base d’operacions més enllà de Barcelona, establint a la Ribera d’Ebre la seva seu del sud de Catalunya.
L’Àrea 5G Rural ebrenca és la més activa del país en casos d’ús, i referent en el testatge amb diferents Tecnologies Digitals Avançades (TDA) a l’entorn rural. En el seu primers tres anys i mig de funcionament, CoEbreLab ha realitzat i treballat 14 projectes tests pilots, 8 dels quals durant el 2021 i 2022 i 6 nous que està treballant aquest 2023, alguns dels quals es tornaran a presentar en l’edició del Mobile World Congress de l’any 2024.